© daaynoslicencja: Creative Commons

Co sprawia, że żyjemy dłużej?

13 listopada 2009, 05:56

Choć za badania nad telomerami - odcinkami DNA znajdującymi sie przy końcach chromosomów - przyznano w tym roku Nagrodę Nobla, nie oznacza to, że wiemy już wszystko o ich roli w organizmie człowieka. Badania przeprowadzone przez naukowców z Yeshiva University potwierdzają jednak panujące przekonanie, że struktury te są bardzo ważne dla długowieczności naszych ciał.



Bądź sobą, wybierz colę, umrzyj młodo

30 kwietnia 2010, 20:55

Bądź sobą, wybierz... no właśnie, co? Chcemy być młodzi, a sami lekkomyślnie skracamy sobie życie nieodpowiednim żywieniem. Na przykład piciem coli, która zatruwa nas fosforanami.


Test krwi wykaże odrzucenie przeszczepu

24 września 2010, 11:36

Jednym z największych problemów transplantologii są odrzucenia organów przez organizm biorcy, które trudno odpowiednio wcześnie diagnozować. Opracowywany właśnie test pozwoli na wykrycie reakcji odpornościowej dzięki prostej analizie próbki krwi pacjenta.


Przeciwutleniacze ograniczają owulację

19 stycznia 2011, 12:00

Przeciwutleniacze są dodawane do jedzenia, napojów oraz kremów do twarzy. Tymczasem prof. Nava Dekel z Instytutu Nauki Weizmanna wykazała, że mogą one powodować problemy z płodnością u kobiet.


Zastępniki tłuszczu sprzyjają tyciu, nie odchudzaniu

21 czerwca 2011, 11:48

Substytuty tłuszczu wcale nie pomagają schudnąć, a wręcz przeciwnie - przyczyniają się do wzrostu wagi. Nasze badanie pokazało, że zastępniki tłuszczu mogą kolidować ze zdolnością organizmu do regulowania spożycia pokarmów - podkreślają naukowcy z Purdue University


Nie taki stres oksydacyjny straszny, jak go malują

6 grudnia 2011, 06:50

Stres oksydacyjny obwinia się za wiele rzeczy, w tym za choroby neurodegeneracyjne, a nawet starzenie. Dotąd jednak nikt nie obserwował bezpośrednio zmian oksydacyjnych w żywym organizmie. Udało się to dopiero dzięki badaniom na muszkach owocowych, które ku zaskoczeniu autorów z Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ) wykazały, że długość życia nie spada wskutek produkcji oksydantów.


Antyzawałowy pomidor

7 listopada 2012, 07:40

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wyhodowali pomidory wytwarzające mały peptyd 6F, który naśladuje wpływ dobrego cholesterolu HDL.


Stałość pór snu oznacza mniejszą masę tłuszczową

19 listopada 2013, 10:45

Chodzenie spać i wstawanie o tej samej porze wiążą się z mniejszym otłuszczeniem ciała - twierdzi prof. Bruce Bailey z Brigham Young University.


Trochę hydrożelu, szczypta detergentu i przezroczysta mysz gotowa

1 sierpnia 2014, 11:18

Amerykańskim naukowcom udało się uzyskać przezroczyste narządy, a nawet całe organizmy. Dotąd było to możliwe wyłącznie w odniesieniu do mózgów czy embrionów. Nowa technika powinna pomóc w obrazowaniu i badaniu połączeń między komórkami, drobnych struktur komórkowych czy interakcji mózg-ciało. Autorzy artykułu z pisma Cell wspominają też o dokładniejszych diagnozach oraz monitorowaniu chorób.


Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi

2 marca 2015, 17:02

Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy